kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ananas - jedz dla zdrowia i urody
2015/3/30 22:02:25

Ananas to naturalny sprzymierzeniec odchudzania, a przy tym bogate źródło cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polacy pokochali ten pyszny owoc o charakterystycznym soczystym, aromatycznym miąższu. Co powinniśmy wiedzieć o tym królewskim owocu?

Ananasy w stanie dzikim rosną tylko na terenie Brazylii, jednak ich plantacje znaleźć można także na przepełnionych słońcem Hawajach, w Malezji czy Chinach. Surowe ananasy na polskim rynku pojawiły się stosunkowo niedawno, a ich popularność wciąż wzrasta. Nic dziwnego!

Magiczna bromelia

Owoce ananasa zawierają imponujący zestaw witamin i związków mineralnych, przede wszystkim mangan, miedź, cynk, żelazo, wapń, fosfor i magnez, a także witaminy A, PP, C oraz witaminy z grupy B. To jednak nie wszystko. Ananas w swoim składzie zawiera enzym o nazwie bromelina, który jest prawdziwym związkiem do zadań specjalnych. Działa on przeciwobrzękowo, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Wszystkie te właściwości stosowane są pomocniczo przy leczeniu wielu chorób i dolegliwości, takich jak kontuzje, stany zapalne, stłuczenia, ukąszenia czy oparzenia. Owoce ananasa mają zastosowanie w leczeniu chorób wieńcowych, wykazują właściwości łagodzące w ostrych alergiach i nieżytach dróg oddechowych, dowiedziono także, że mogą być pomocne w chorobach układu pokarmowego, a nawet są w stanie obniżać gorączkę! Poza niekwestionowanymi właściwościami prozdrowotnymi, ananas doceniany jest także za swoje zasługi w dziedzinie odchudzania - dzięki wysokiej zawartości błonnika jest doskonałym produktem wspomagającym dietę, wspomaga bowiem proces przemiany materii oraz reguluje procesy trawienne. Co ciekawe, ananas znajduje zastosowanie także w kosmetyce: uszczelnia naczynia krwionośne, rozjaśnia cerę oraz przyspiesza złuszczanie naskórka.

Przyjemne z pożytecznym

Z dobrodziejstw ananasa można korzystać na wiele sposobów, dlatego dieta z tym owocem nie jest utrapieniem, a przyjemnością. Można spożywać go zarówno w stanie surowym jak i przetworzonym, a możliwości jego komponowania są niemal nieograniczone. Smakuje znakomicie zarówno na zimno, jak i na ciepło, jako składnik dżemów, kompotów oraz domowych marmolad. Idealnie komponuje się z białym mięsem – kurczakiem lub indykiem, jest ten obowiązkowym składnikiem domowej, hawajskiej pizzy – oczywiście na razowym cieście. Ananasy w suszonej postaci świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska, którą można zabrać ze sobą wszędzie. Kawałki suszonego ananasa można mieć zawsze przy sobie, rozkoszując się smakiem zdrowia i witamin wszędzie tam, gdzie tylko przyjdzie na to ochota. Pamiętać jedynie należy, że wybierając ulubioną przekąskę, należy zwrócić uwagę na jej jakość i technikę konfekcjonowania, od której zależą wartości odżywcze suszonych owoców.

- Przede wszystkim suszone owoce, a więc także ananasy, które znajdziemy na naszym rodzimym rynku, nie powinny być siarkowane ani dosładzane – przestrzega Katarzyna Barczyk z firmy Puffins. Także proces ich suszenia powinien gwarantować zachowanie jak największej ilości cennych składników, które wpływają korzystnie na codzienne funkcjonowanie organizmu. Do tej pory jedną z najbardziej innowacyjnych metod suszenia owoców, w tym właśnie także ananasów, jest metoda puffingu – próżniowego suszenia owoców pod ciśnieniem, pozwalająca zachować w ich składzie maksymalną ilość witamin i składników mineralnych. Puffing zakłada proces parowania już w 30 stopniach Celsjusza, co pomaga owocom zachować nie tylko witaminy i bezcenne składniki, które po prostu nie ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury, ale również oryginalny kształt, wielkość i objętość.

Technologia puffingu, wykorzystująca niską temperaturę, nie niszczy cennych witamin, nie powoduje także obkurczania się i zmniejszania objętości owoców. Puffing pozwala zatem na otrzymanie suszu w 100% naturalnego, niedosładzanego, bardzo wysokiej jakości i o świetnych właściwościach. Puffingowane kawałki ananasa są duże, chrupiące, kruche, zachowują kształt i objętość, a także mają naturalnie zintensyfikowany aromat, smak oraz słodycz. Dzięki zachowanym wartościom odżywczym, można go podgryzać bez ograniczeń – także na diecie. Suszony ananas świetnie sprawdza się także jako składnik zdrowej sałatki, dodatek do porannego musli czy podstawa pysznego deseru.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ananas, uroda, witaminy, zdrowia


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»