Każdego dnia miliony
kobiet na świecie wyciskają z siebie hektolitry potu na siłowniach, zajęciach aerobiku bądź w innej katorżniczej formie aktywności fizycznej. Aby szybciej osiągnąć wyznaczony cel, kobiety stosują drakońskie diety. Prześcigają się w zabiegach kosmetycznych i operacjach plastycznych. Bardzo poważnym błędem popełnianym przez kobiety jest niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Jego niedobory potrafią spowolnić, a nawet zastopować efekty gimnastyki.
Białko jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, czyli naturalnego rusztowania, które decyduje o napięciu skóry i jej młodym wyglądzie. Zwiększony poziom tkanki mięśniowej zapewnia wzrost przemiany materii. W konsekwencji
przyspieszy to spalanie kalorii niezależnie od tego, czy ciało poddamy wysiłkowi fizycznemu, czy pozostanie ono w spoczynku. Białko powinno być podstawowym elementem zbilansowanej diety każdej kobiety, która pragnie mieć wymarzone ciało.
Najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu jest białko pełnowartościowe i dobrze przyswajalne. Mleko zawiera witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D, E. Dostarczając organizmowi po wysiłku fizycznym pełnowartościowe białko zawarte w mleku należy pamiętać, by nie spożywać go jednocześnie roślinnych produktami roślinnymi bogatymi w błonnik tj.: ciemne kasze, płatki owsiane itp. Takie połączenie spowodowałoby spowolnienie i pogorszenie wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu.