kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Białko w życiu kobiet
2009/11/23 13:30:00

Dzisiejsze kobiety marzą o smukłej sylwetce, jędrnym ciele oraz napiętej, gładkiej skórze. Atrakcyjny wizerunek poprawia poczucie własnej wartości i dodaje pewności siebie. Młodzieńczy wygląd stał się również atutem w życiu zawodowym. Czy w osiągnięciu wymarzonego wyglądu może pomóc... mleko?

Każdego dnia miliony kobiet na świecie wyciskają z siebie hektolitry potu na siłowniach, zajęciach aerobiku bądź w innej katorżniczej formie aktywności fizycznej. Aby szybciej osiągnąć wyznaczony cel, kobiety stosują drakońskie diety. Prześcigają się w zabiegach kosmetycznych i operacjach plastycznych. Bardzo poważnym błędem popełnianym przez kobiety jest niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Jego niedobory potrafią spowolnić, a nawet zastopować efekty gimnastyki.

Białko jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, czyli naturalnego rusztowania, które decyduje o napięciu skóry i jej młodym wyglądzie. Zwiększony poziom tkanki mięśniowej zapewnia wzrost przemiany materii. W konsekwencji przyspieszy to spalanie kalorii niezależnie od tego, czy ciało poddamy wysiłkowi fizycznemu, czy pozostanie ono w spoczynku. Białko powinno być podstawowym elementem zbilansowanej diety każdej kobiety, która pragnie mieć wymarzone ciało.

Najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu jest białko pełnowartościowe i dobrze przyswajalne. Mleko zawiera witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D, E. Dostarczając organizmowi po wysiłku fizycznym pełnowartościowe białko zawarte w mleku należy pamiętać, by nie spożywać go jednocześnie roślinnych produktami roślinnymi bogatymi w błonnik tj.: ciemne kasze, płatki owsiane itp. Takie połączenie spowodowałoby spowolnienie i pogorszenie wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu.



()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, mleko, nadwaga, wysiłek fizyczny, ćwiczenia


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»