kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Co jeść, aby nie marznąć?
2013/12/5 20:40:00

O tej porze roku ograniczamy aktywność fizyczną i więcej czasu spędzamy w swoich domach, zwykle przed telewizorem bądź ekranem komputera. Wracając do domu z pracy jesteśmy przemarznięci – kurtki, czapki i rękawiczki nie zawsze chronią nas przed zimnem. Co robić, aby nie marznąć? Można spróbować nieco zmienić nasz sposób żywienia.

fot. C greenpapillon-Fotolia.comW mroźne dni wracamy do domu przemarznięci do szpiku kości. Grube kurtki, czapki, rękawiczki i szaliki nie chronią przed przenikliwym zimnem. Niesprzyjająca aura zniechęca również do wysiłku fizycznego. Dla osób ze słabą motywacją jest to dostateczna wymówka, by pozostać w czterech ścianach. Trzeba jednak pamiętać, że regularne ćwiczenia pozytywnie wpływają na kondycję oraz odporność.

Częstej przyczyny chorób i przeziębień należy doszukiwać się w wychłodzeniu organizmu. Ciepła odzież lub zażywane zapobiegawczo witaminy nie wystarczą, aby zapewnić sobie zdrowie przez wszystkie chłodne miesiące. Równie istotna jest prawidłowa dieta, która w tym okresie powinna opierać się przede wszystkim na produktach o działaniu rozgrzewającym.

Zwracaj uwagę na temperaturę pokarmów

Produkty mają różne wartości energetyczne. Można je podzielić na: gorące, ciepłe, neutralne, chłodne oraz zimne. Pierwsze dwie grupy odpowiedzialne są za rozgrzanie organizmu oraz pomoc w trawieniu. To one sprawdzą się najlepiej w okresie jesienno–zimowym. Nie strońmy więc od przypraw czy herbaty, najlepiej takiej z dodatkiem miodu, soku malinowego lub imbiru. Grupę neutralną stanowią natomiast zboża, które nie mają wpływu na temperaturę, są jednak głównym źródłem energii. Pokarmy z grup czwartej i piątej mają działanie wychładzające, dlatego latem chętnie sięgamy po jogurty, cytrusy oraz surowe owoce i warzywa.

Sięgaj po produkty rozgrzewające, a nie tuczące


Wychłodzony organizm spala więcej kalorii przekształcając je na energię niezbędną do ogrzania ciała. Stąd w okresie jesienno–zimowym przychodzi ochota na potrawy tłuste i słodkie. Zdrowym odpowiednikiem kalorycznych posiłków będą gotowane owoce czy warzywa. Sprawdzi się tutaj kompot, ciepła sałatka oraz lekkie owocowe ciasto. Zimą jedną z najważniejszych jest witamina C. Aby uzupełnić jej niedobór, do swojej diety warto wprowadzić mrożonki. Podstawą każdej diety jest sycące śniadanie. Rozpocznij więc dzień od mleka z dodatkiem musli – bakalie wiodą prym w takiej mieszance. Dobrym pomysłem jest również wypicie szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny, pozwoli to na rozgrzanie organizmu oraz pobudzenie trawienia. Umiar należy natomiast zachować podczas spożywania słodyczy. Mają one działanie ochładzające, a ich nadmiar sprzyja rozwojowi drobnoustrojów oraz infekcji. Puste kalorie można zastąpić zdrową przekąską: orzechami, suszonymi owocami lub pestkami słonecznika. Te pierwsze korzystnie wpływają na układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Owoce, także te suszone są doskonałym źródłem różnego rodzaju witamin. Nasiona słonecznika to natomiast niwelują poziom stresu, który zimą szczególnie daje się we znaki.

Tworząc codzienne menu należy zwrócić uwagę na porę roku, a co za tym idzie uwzględnić w nim sezonowe produkty. Choć jest to okres wzmożonych przeziębień, stosowanie się do kilku porad pozwoli zniwelować ryzyko choroby i pozwoli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem nawet w ponure dni.

www.ros-sweet.pl


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, jesień, kalorie, odporność, witaminy, zima


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»