Ludzki organizm to niewątpliwie cud natury, jednak o ten cud trzeba dbać każdego dnia. Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest zbilansowana, codzienna
dieta. Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że wymagania naszego organizmu są dosyć wysokie i aby zapewnić mu wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, powinniśmy dostarczać mu codziennie blisko 60 różnorodnych składników odżywczych. Na liczbę tę składają się aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cukrowce, makroelementy (wapń, fosfor, żelazo, jod, magnez, potas, sód, chlor, siarka), mikroelementy (cynk, miedź, mangan, kobalt, molibden, selen, fluor, chrom, nikiel, krzem, tytan, wanad) oraz witaminy i związki o charakterze witaminowym (witamina A, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12, H, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, kwas paraaminobenzoesowy, kwas liponowy, cholina, inozytol, rutyna).
Pożywienie powinno zawierać także odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który umożliwia prawidłową przemianę materii oraz ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Można więc powiedzieć, że im więcej składników odżywczych zawiera dany pokarm, tym jest on lepszy dla naszego organizmu, a my spożywając go, nie zapełniamy jedynie żołądka, lecz dbamy o prawidłowe funkcjonowanie naszego serca, mózgu, oczu czy układu kostnego. Jeśli więc pokarm zawiera wiele składników odżywczych, kalorie w nim dostarczane możemy nazwać dobrymi.
Dobre kalorie to te, które nie tylko zaspokajają głód, ale dostarczają wielu cennych składników odżywczych: mikro- i makroelementów, błonnika pokarmowego, witamin, antyutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Te same 100 kcal, pochodzące z różnych produktów, może dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych lub też dać nam same substancje energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcz. Właściwa dieta to nie ograniczenie kalorii kosztem wartości odżywczych.