kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czy jedzenie może chronić przed rakiem?
2015/3/26 23:40:00

Choć nie można jednoznacznie stwierdzić, że człowiek, który zdrowo się odżywia, nie będzie chorował na raka, to jednak istnieją produkty, które mogą pomóc w profilaktyce onkologicznej. Co włączyć do codziennego jadłospisu, a jakie produkty omijać?

Człowiek, który zdrowo się odżywia, uniknie raka? - Wpływ mają nie tylko czynniki żywieniowe i aktywny tryb życia, ale także aspekt socjoekonomiczny, środowiskowy czy genetyczny. W wielu przypadkach jednak prawidłowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania, a także pomóc w walce z już zdiagnozowaną chorobą – tłumaczy onkolog dr Łukasz Grzęda, ekspert kampanii Rakoobrona, mającej na celu edukację z zakresu profilaktyki onkologicznej.

Superjedzenie

Jedzenie, które zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, zyskało miano superfoods. - To stosunkowo nowe określenie znanych od wielu lat nieprzetworzonych produktów naturalnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm – wyjaśnia dr Łukasz Grzęda. Ich regularne spożycie, w połączeniu z aktywnym wysiłkiem fizycznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia nie tylko chorób nowotworowych, ale także cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i ich powikłań.

Aktualnie na całym świecie przeprowadzane są badania nad produktami ogólnodostępnymi, które zawierają w swoim składzie substancje mające działanie niszczące lub hamujące namnażanie komórek nowotworowych. „Worek superfoods" to nie tylko produkty egzotyczne, takie jak jagody Goji i grzyby shitake, ale także cytryna, pietruszka, oregano czy czosnek.

– W każdej kuchni można znaleźć całą armię produktów aktywujących nasz układ odpornościowy w walce z chorobą, choćby oregano bogate we flawonoidy, pietruszkę z apigeniną, kapsaicynę w czosnku i papryce chili oraz bardzo popularną ostatnio kurkumę i szafran – wylicza dr Łukasz Grzęda.

Co warto jeść? Uderz w raka kapustą!

Kurkumina, składnik kurkumy, to najprawdopodobniej najsilniejszy naturalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy, jaki istnieje. Wyszukuje i unieszkodliwia złośliwe komórki, a równocześnie nie wywołuje efektów ubocznych, nie uszkadza DNA i nie zabija zdrowych komórek.

Sulforafan, który występuje w kapuście, hamuje działanie enzymów HDAC, wpływających na nasze DNA i odpowiadających za uaktywnianie w naszym organizmie genów odpowiedzialnych za nieprawidłowy wzrost komórek. Dodatkowo, dzięki indolom, pomaga w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.

Galusan epikatechiny, znajdujący się w zielonej herbacie, hamuje rozwój komórek nowotworowych i powstawanie nowych naczyń krwionośnych, dzięki którym nowotwory się odżywiają i rosną. Dodatkowo zmniejsza negatywny wpływ kancerogenów - substancji odpowiedzialnych za powstawanie zmian rakowych. Najlepiej pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Glutationul, który można znaleźć w awokado, jest cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, odgrywających ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej oraz spowalniających proces starzenia. Awokado, dzięki polifenolom i flawonoidom, posiada właściwości przeciwzapalne, za pomocą kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, a dzięki kwasowi foliowemu zmniejsza ryzyko udaru.

Spirulina - niebieskozielona alga, oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki, hamuje rozrost grzybów, drożdży i bakterii, a także obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki niebieskiemu pigmentowi hamuje rozwój kolonii raka, zmniejsza skutki radioterapii i chemioterapii.

Tego jedzenia unikaj

Lista produktów negatywnie wpływających na nasze zdrowie jest coraz dłuższa. - Najwięcej mówi się o glutaminianie i benzoesanie sodu, będących integralną składową większości dostępnego gotowego pożywienia – zauważa dr Łukasz Grzęda. - Wszystkie produkty, których składnikami są jedynie sztuczne barwniki, zagęszczacze, nie dostarczają organizmowi niezbędnych ilości składników odżywczych, nie wspominając o cennych minerałach i witaminach potrzebnych do prawidłowego codziennego funkcjonowania – dodaje.

Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, zdrową dietę warto wzmocnić dodatkowymi czynnościami. – Wiedza na temat profilaktyki onkologicznej jest bardzo ważna. W szkole praktycznie się o tym nie mówi, a w mediach zdecydowanie za mało - zauważa Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szefowa projektu Rakoobrona. - Regularna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu, środowisko naturalne, stan emocjonalny - te wszystkie czynniki wpływają na stopień ryzyka zachorowania na raka – podsumowuje.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jedzenie, kapusta, nowotwór, przeciwutleniacze, rak, spirulina, superjedzenie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»