Jadłospis osoby z cukrzycą naprawdę niewiele różni się od tego, co je osoba zdrowa. Większość warzyw ma małą wartość kaloryczną i małą zawartość węglowodanów. Owoce również są bardzo zdrowe, ale trzeba je jeść w ustalonej ilości. Należy jeść produkty zbożowe pełnoziarniste lub razowe. Powinno się ograniczyć spożycie tłuszczu, alkoholu, słodyczy i słodkich napojów.
Unikanie tłuszczu jest bardzo łatwe do wprowadzenie w życie. Najlepiej unikać tłuszczów „widzialnych”, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Nie dodawaj smalcu, śmietany, masła, skwarek do potraw; Nie smaruj pieczywa tłuszczem; Zupa wcale nie musi być zasmażana; Gdy widzisz tłuszcz w porcji mięsa, odkrój go; Nie jedz wędlin, w których widać tłuszcz.
Następnym sposobem zmniejszenia tłuszczu w diecie jest wybieranie produktów o małej lub obniżonej zawartości tłuszczu: wybieraj sery półtłuste i chude zamiast serów tłustych; wybieraj mleko, jogurty i kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu; wybieraj te wędliny, które nie są rozdrobnione. W wielu mielonych wędlinach ukryty jest tłuszcz, którego nie widać. Tak jest np. w parówkach, wielu kiełbasach, pasztecie.
Jak smażyć, żeby nie zwiększać ilości tłuszczu w potrawie? - Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu lub z minimalną ilością tłuszczu (cienko posmaruj powierzchnię patelni tłuszczem); - Smaż potrawy bez panierki, lekko poprószone mąką i przyprawami; - Po usmażeniu połóż potrawę na ręczniku papierowym na kilka chwil, aby odsączyć tłuszcz; - Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy mniejsza ilość tłuszczu jest wchłaniana przez potrawę; - Używaj grilownicy - część tłuszczu obecnego w produkcie wytopi się.
Węglowodany można podzielić na cukry proste i złożone. Cukry złożone, aby być wchłonięte muszą być strawione w przewodzie pokarmowym. Trawienie ich wymaga czasu, a więc ich wchłanianie jest wolne. Natomiast cukry proste dostarczane w diecie nie wymagają trawienia lub są trawione bardzo szybko i poziom glukozy we krwi po ich spożyciu rośnie bardzo szybko. Najprostszą zasadą unikania cukrów prostych jest unikanie białego cukru i nie dodawanie go do potraw oraz nie słodzenie napojów. Oczywiście należy unikać słodyczy.
Do gaszenia pragnienia najlepsza jest woda i to zarówno niegazowana, jak i gazowana. Natomiast wszelkiego rodzaju słodkie napoje najlepiej ograniczyć, ponieważ zawierają one cukry proste i poziom glukozy we krwi po ich wypiciu rośnie bardzo szybko.
Aby dowiedzieć się więcej o życiu z cukrzycą zajrzyj na stronę [url=http://www.akademiabioton.pl]akademiabioton.pl[/ul], gdzie dobre rady ma dla ciebie rodzina Insulinowskich.