kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dieta dla diabetyka
2007/7/27 0:10:00

Jadłospis osoby z cukrzycą naprawdę niewiele różni się od tego, co je osoba zdrowa. Większość warzyw ma małą wartość kaloryczną i małą zawartość węglowodanów. Owoce również są bardzo zdrowe, ale trzeba je jeść w ustalonej ilości. Należy jeść produkty zbożowe pełnoziarniste lub razowe. Powinno się ograniczyć spożycie tłuszczu, alkoholu, słodyczy i słodkich napojów.

Unikanie tłuszczu jest bardzo łatwe do wprowadzenie w życie. Najlepiej unikać tłuszczów „widzialnych”, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
Nie dodawaj smalcu, śmietany, masła, skwarek do potraw;
Nie smaruj pieczywa tłuszczem;
Zupa wcale nie musi być zasmażana;
Gdy widzisz tłuszcz w porcji mięsa, odkrój go;
Nie jedz wędlin, w których widać tłuszcz.

Następnym sposobem zmniejszenia tłuszczu w diecie jest wybieranie produktów o małej lub obniżonej zawartości tłuszczu:
wybieraj sery półtłuste i chude zamiast serów tłustych;
wybieraj mleko, jogurty i kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu;
wybieraj te wędliny, które nie są rozdrobnione. W wielu mielonych wędlinach ukryty jest tłuszcz, którego nie widać. Tak jest np. w parówkach, wielu kiełbasach, pasztecie.

Jak smażyć, żeby nie zwiększać ilości tłuszczu w potrawie?
- Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu lub z minimalną ilością tłuszczu (cienko posmaruj powierzchnię patelni tłuszczem);
- Smaż potrawy bez panierki, lekko poprószone mąką i przyprawami;
- Po usmażeniu połóż potrawę na ręczniku papierowym na kilka chwil, aby odsączyć tłuszcz;
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy mniejsza ilość tłuszczu jest wchłaniana przez potrawę;
- Używaj grilownicy - część tłuszczu obecnego w produkcie wytopi się.

Węglowodany można podzielić na cukry proste i złożone. Cukry złożone, aby być wchłonięte muszą być strawione w przewodzie pokarmowym. Trawienie ich wymaga czasu, a więc ich wchłanianie jest wolne. Natomiast cukry proste dostarczane w diecie nie wymagają trawienia lub są trawione bardzo szybko i poziom glukozy we krwi po ich spożyciu rośnie bardzo szybko. Najprostszą zasadą unikania cukrów prostych jest unikanie białego cukru i nie dodawanie go do potraw oraz nie słodzenie napojów. Oczywiście należy unikać słodyczy.

Do gaszenia pragnienia najlepsza jest woda i to zarówno niegazowana, jak i gazowana. Natomiast wszelkiego rodzaju słodkie napoje najlepiej ograniczyć, ponieważ zawierają one cukry proste i poziom glukozy we krwi po ich wypiciu rośnie bardzo szybko.

Aby dowiedzieć się więcej o życiu z cukrzycą zajrzyj na stronę [url=http://www.akademiabioton.pl]akademiabioton.pl[/ul], gdzie dobre rady ma dla ciebie rodzina Insulinowskich.


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cukry, cukrzyca, dieta, insulina, tłuszcze, węglowodany


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»