Co roku na przełomie jesieni i zimy, a później także na przedwiośniu wielu z nas nęka tzw. grypa żołądkowa. Jest ona wywoływana przez wirusy jelitowe, (najczęściej rotawirusy), które dostają się do organizmu razem z pokarmem lub drogą oddechową. Zakażenie następuje albo w kontakcie z osobą zainfekowaną, albo poprzez styczność z zanieczyszczonymi przedmiotami. Grypa żołądkowa jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób w podeszłym wieku.
Grypa żołądkowa jest chorobą bardzo zaraźliwą, bo wirusy mogą znajdować się wszędzie, na przykład na chlebie czy surowym mięsie. Po dostaniu się wirusa do organizmu następuje jego wysiew w przewodzie pokarmowym, czego efektem jest biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha i gorączka. Leczenie grypy żołądkowej polega głównie na nawadnianiu organizmu, można też przyjmować leki przeciwbiegunkowe i oczywiście nie wychodzić z domu, by ustrzec innych przed zakażeniem. Na szczęście grypa żołądkowa – choć bardzo uciążliwa - trwa zwykle tylko dwa, trzy dni.