Nowojorscy badacze przekonują, że picie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może ochronić przed rozwojem raka skóry. Ten popularny napój ma właściwości zapobiegające nowotworowi podstawnokomórkowemu i kolczystokomórkowemu- najczęstszym formom raka skóry. Choroba ta spowodowana jest nadmiernym promieniowaniem nadfioletowym i ewoluuje przez okres kilku miesięcy, a nawet lat.
Rak kolczystokomórkowy skóry pojawia się zazwyczaj na twarzy i rozwija przyjmując postać owrzodzenia, wówczas nie jest już możliwy do uleczenia.
Rak podstawnokomórkowy występuje na ciele jako bezbolesne grudki, które z czasem stają się coraz większe. Konieczne jest ich chirurgiczne usunięcie.
W badaniu przeprowadzonym w Dartmouth Medical School w New Hampshire wzięło udział ponad 1 400 pacjentów w wieku 25- 74 lata, u których zdiagnozowano guzy nowotworowe któregoś z wymienionych typów raka skóry. Porównano dietę uczestników i ich sposób życia z podobną grupą osób zdrowych.
Okazało się, że osoby regularnie pijące herbatę są w 65% mniej narażeni na wystąpienie raka kolczystokomórkowego i mają aż 80% mniej szans na zachorowanie na raka podstawnokomórkowego. Najmniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się schorzenia zanotowano u osób najdłużej pijących herbatę – kilkadziesiąt lat po kilka filiżanek dziennie.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »