Nowojorscy badacze przekonują, że picie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może ochronić przed rozwojem raka skóry. Ten popularny napój ma właściwości zapobiegające nowotworowi podstawnokomórkowemu i kolczystokomórkowemu- najczęstszym formom raka skóry. Choroba ta spowodowana jest nadmiernym promieniowaniem nadfioletowym i ewoluuje przez okres kilku miesięcy, a nawet lat.
Rak kolczystokomórkowy skóry pojawia się zazwyczaj na twarzy i rozwija przyjmując postać owrzodzenia, wówczas nie jest już możliwy do uleczenia.
Rak podstawnokomórkowy występuje na ciele jako bezbolesne grudki, które z czasem stają się coraz większe. Konieczne jest ich chirurgiczne usunięcie.
W badaniu przeprowadzonym w Dartmouth Medical School w New Hampshire wzięło udział ponad 1 400 pacjentów w wieku 25- 74 lata, u których zdiagnozowano guzy nowotworowe któregoś z wymienionych typów raka skóry. Porównano dietę uczestników i ich sposób życia z podobną grupą osób zdrowych.
Okazało się, że osoby regularnie pijące herbatę są w 65% mniej narażeni na wystąpienie raka kolczystokomórkowego i mają aż 80% mniej szans na zachorowanie na raka podstawnokomórkowego. Najmniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się schorzenia zanotowano u osób najdłużej pijących herbatę – kilkadziesiąt lat po kilka filiżanek dziennie.