Aronia uznawana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Obok jagód goji i acai stanowi prawdziwe bogactwo substancji odżywczych. Aronia - prawdziwa bomba witaminowa - wspiera m.in. walkę z nadciśnieniem i cukrzycą. Co jeszcze kryje się w tym niepozornym owocu?
Popularność owoców jagodowych wzrasta nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim dzięki ich wartościom odżywczym. Temat chorób cywilizacyjnych rozwija się w realne zagrożenie dla zdrowia, dlatego zmiana nawyków żywieniowych i profilaktyka zdrowotna mają tak duże znaczenie w XXI wieku. Egzotyczne, pełne witamin owoce to tylko jedno z rozwiązań. Tak naprawdę wystarczy sięgnąć do domowego ogródka, by zebrać najważniejsze składniki własnej apteczki. Aronia powinna zająć w niej szczególne miejsce. Do niedawna rosła w każdym ogrodzie, a babcina spiżarnia wypełniona była sokami i konfiturami z jej owoców. Warto wiedzieć, że właśnie ona jest jednym z najzdrowszych owoców świata – dlatego tak ważne stało się znalezienie sposobu na ułatwienie dostępu do jej wartości.
Sposób na aronię
Cierpki smak sprawia, że wygrywają z nią słodkie jagody – można jednak połączyć ich siły. By aronia zyskała nową zaletę, należało przygotować smaczną kompozycję w formie napoju, który działa porównywalnie do spożywania świeżych owoców. Bardzo istotna jest technologia przetwarzania: owoce aronii muszą zachować warstwę wierzchnią, czyli drogocenną skórkę. Badania udowodniły, że zawiera ona siedem razy więcej flawonoidów niż miąższ. Dlatego soki nie wykorzystują w pełni potencjału tej jagody. Innowacyjna metoda suszenia aronii – opatentowana przez prof. Jana Oszmiańskiego – pozwoliła na stworzenie naturalnego suplementu diety. Dzięki wieloletniej pracy badacza w Golden Aronii udało się ukryć wyjątkowe właściwości, natomiast towarzystwo innych owoców wpłynęło pozytywnie na smak.
Złote składniki zdrowia
Przewagą naturalnych suplementów diety jest taka kompozycja składników, by w minimalnej dawce dostarczyć organizmowi jak najwięcej substancji odżywczych. Ma to znaczenie zwłaszcza w czasie ograniczonego dostępu do świeżych owoców, gdy odporność mocno spada.
Aronia – wspiera walkę z nadciśnieniem i cukrzycą, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, pomaga zmęczonym oczom i dostarcza potężnej dawki witamin. Zawartość witaminy P w aronii jest rekordowa: 1000 – 5000 mg% (inne owoce to maksymalnie kilkadziesiąt mg%).
Ekstrakt z aceroli – pozyskiwany z soczystych, dojrzewających w słońcu wiśni, które są rekordzistami pod względem ilości zawartej witaminy C – ważnego przeciwutleniacza. To właśnie ta witamina jest naturalnym filtrem UVB, przyspiesza proces gojenia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Ekstrakt z jagód goji – pod względem wartości odżywczych jagody te są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają między innymi potas wspierający pracę serca, wapń niezbędny na każdym etapie rozwoju człowieka, wzmacniający cynk i odmładzające karotenoidy.
Ekstrakt z jagody acai – o silnych właściwościach prozdrowotnych – zwiększa energię witalną, poprawia kondycję umysłową, redukuje zmęczenie, łagodnie oczyszcza organizm z toksyn.
Len – zbawienny w skutkach dla układu trawiennego i jelit, wpływa na poczucie sytości, reguluje przemianę materii, wspomaga walkę z chorobą wrzodową. Nasiona lnu korzystnie wpływają również na cerę i zdrowie włosów.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreślają znaczenie biologicznych substancji zawartych w aronii w procesie leczenia chorób serca, układu nerwowego oraz chorób metabolicznych. Prof. Oszmiański nazywa ją „superowocem” i poleca jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Kiedy dostęp do świeżych jagód jest utrudniony, warto sięgnąć po suplement, aby w przystępnej formie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości cennych składników odżywczych. Na rynku dostępnych jest wiele propozycji na bazie jagód, warto jednak wybierać te naturalne i sprawdzone. Dzięki temu działają dokładnie tak jak całe owoce. To właśnie z tą myślą – działania i składu najbliższego naturze – stworzony został suplement Golden Aronia.