Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Jest jednym z najbardziej egzotycznych owoców tropikalnych ze względu na magię aromatu i niezwykły smak. Łacińska nazwa rośliny passiflora edulis została nadana przez chrześcijańskich misjonarzy. Passio oznacza cierpienie, zaś flos - kwiat, a części kwiatów marakui przypominały gwoździe, młotek i koronę cierniową na głowie Chrystusa podczas ukrzyżowania.
Dojrzały owoc ma kształt dużego jaja i jest purpurowy lub żółty. Skóra jest gruba, mocna i gładka. Kiedy dojrzeje, skóra wygląda na suchą i pomarszczoną. Wewnętrzna część owocu zawiera aromatyczną masę błoniastych pęcherzyków wypełnionych pomarańczowym sokiem. Dojrzały owoc ma słodki smak.
Marakuja zawiera witaminy A i C, błonnik, węglowodany, białko i trochę tłuszczu.
Przypisuje się jej różnorodne korzyści zdrowotne:
• sok tych owoców to doskonały środek pobudzający trawienie i pomagający w leczeniu innych dolegliwości żołądka;
• witamina C ma udział w regeneracji tkanek, pomaga zapobiegać chorobom serca, nowotworom rakiem i wzmacnia zdrowie kości;
• jeden ze składników owocu blokuje działanie histaminy odpowiadającej za alergie i stany zapalne, dlatego łagodzi objawy astmy;
• nasiona marakui zawierają dużą ilość błonnika, którego organizm potrzebuje do oczyszczenia jelita grubego i dzięki któremu proces trawienia przebiega sprawniej;
• wysoka zawartość witaminy A pomaga organizmowi w usuwaniu wolnych rodników, które powodują uszkodzenie tkanek skóry; poza tym witamina A ma istotny wpływ na stan naszego wzroku;
• zawarte w owocach antyoksydanty powstrzymują rozwój komórek nowotworowych;
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »