kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Migdały - porcja zdrowia
2017/2/6 1:00:00

Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat, do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.

Migdały występują w dwóch rodzajach - słodkim i gorzkim, ten pierwszy ma dość szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się go:
- do zwalczania chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
- przy chorobach dróg żółciowych;
- jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
- przy chrypkach i suchym kaszlu.

Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego. Napój należy pić schłodzony. Oprócz tego naukowcy stwierdzili, że składniki migdałów i proporcje w jakich występują mają działanie antynowotworowe.

W migdałach można znajdujemy:
- witamina E, jest przeciwutleniaczem zapobiegającym miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się;
- witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację,
- białko, składają się zeń w 20%, dlatego polecane są wegetarianom;
- cynk regulujący działanie systemu odpornościowego, przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci;
- magnez chroni naczynia włosowate, stanowi ważny element przemian energetycznych cukru we krwi; zabezpiecza mózg przed stresowymi sytuacjami.


()
Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cewka moczowa, cynk, drogi żółciowe, egzema, kamica nerkowa, magnez, miażdżyca, migdały, oskrzela


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»