Nietolerancja laktozy. Jak uniknąć niedoborów wapnia?
2015/6/10 23:30:00
Nawet 25 procent Polaków może cierpieć na nietolerancję laktozy. Jeżeli zmagamy się z dolegliwościami trawiennymi po spożyciu nabiału, zwykle zmieniamy dietę i rezygnujemy całkowicie z mleka i jego przetworów. To niestety może skutkować groźnymi dla organizmu niedoborami wapnia. Jak uchronić się przed tym problemem?
Choroba czy uczulenie?
Jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych jest nietolerancja laktozy – cukru występującego w mleku. Przyczyną jej występowania jest niedobór lub całkowity brak laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy na glukozę i galaktozę. Występuje on u bardzo wielu osób, których organizm albo nie wytwarza tego enzymu trawiennego wcale lub wytwarza go zbyt mało. Bez właściwego rozłożenia laktozy na cukry proste po jej spożyciu występują dolegliwości trawienne w rodzaju biegunek, zaparć, gazów, uczucia przelewania się w żołądku czy wzdęć. Są one wynikiem fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, gdzie wydzielają się szkodliwe dla układu pokarmowego kwasy. Objawy mogą występować nawet kilkanaście godzin po spożyciu nabiału. Wbrew czasem spotykanej opinii, nietolerancja laktozy nie jest nowomodną dolegliwością, która zawędrowała do Polski z zachodu, ale chorobą mającą znamiona cywilizacyjnej. Szacuje się, że globalnie nawet 70 proc. dorosłych ludzi może cierpieć na nietolerancję laktozy różnego stopnia, w Polsce wskazuje się na 25 proc. osób. Według badań, około 30-40 proc. z nich skarży się na dolegliwości trawienne już po wypiciu jednej szklanki mleka. Co ciekawe, niektórym z nich dolegliwości nie doskwierają w przypadku, gdy do mleka spożywane są np. pieczywo czy ciastka. Około 60-70 procent osób cierpiących na nietolerancję laktozy nie szkodzi spożycie sera czy jogurtów, które zawierają kilkukrotnie mniej laktozy niż mleko. Szczególnie dotyczy to wersji light tych produktów, ponieważ wysoka zawartość tłuszczu w pozostałych wersjach spowalnia proces trawienia i rozkładu składników pokarmowych. Paradoksalnie dolegliwości wywołane spożyciem mleka mogą wynikać z… jego zbyt rzadkiego przyjmowania. Jeżeli nie pijemy regularnie tego produktu, nasz organizm nie otrzymuje bodźców w postaci dostarczania cukru mlecznego, który należałoby trawić za pomocą produkowanego enzymu. Nietolerancja laktozy bywa mylona z uczuleniem na mleko. Alergia, w przeciwieństwie do nietolerancji, objawia się natychmiastowo i często towarzyszą jej zmiany skórne, nieobecne w przypadku nietolerancji. Uczulenie wywołują też najczęściej białka mleka, a nie cukier jakim jest laktoza.