Trwa Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. To najstarsze wydarzenie tego typu w Polsce, którego organizatorem jest Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva!. Święto roślinożerców ma na celu promocję diet opartych na roślinach, ale też zdrowych nawyków żywieniowych, ekologicznego stylu życia oraz walkę o prawa zwierząt. Imprezy towarzyszące są organizowane w całej Polsce i potrwają do 17 maja.
Uczestnicy Tygodnia Wegetarianizmu będą mieli okazję uczestniczyć w degustacjach, warsztatach kulinarnych, wykładach, wspólnym grillowaniu, kuchniach społecznych, obejrzeć filmy i pokazy slajdów, a także wziąć udział w wielkim Wege Targu, na którym pojawią się wystawcy z całej Polski. Trwająca impreza nie jest jedynym tego typu wydarzeniem, odbywającym się w Polsce. Wystarczy wspomnieć o, organizowanym przez Stowarzyszenie Empatia, Tygodniu Weganizmu, który odbywa się w kwietniu i Veganmanii, która na polski grunt została przeniesiona przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, a która na cały świecie przyciąga rzesze ludzi, by zauważyć, że imprezy promujące diety roślinne i uwrażliwiające na los zwierząt, zyskują coraz większą popularność.
Rzeczywiście, diety roślinne, z roku na rok, mają coraz więcej zwolenników. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini, ok. 3,2% Polaków jest na diecie wegetariańskiej, z czego połowa to weganie. Kolejne 3,7% respondentów, dąży do całkowitego wyeliminowania z diety mięsa, jednocześnie przyznając, że sporadycznie zdarza im się je spożywać. Liczba Polaków przechodzących na dietę roślinną nieustannie rośnie i szacuje się, że w ciągu nadchodzącej dekady, sięgnie kilku milionów.
Na zmianę nawyków i preferencji żywieniowych Polaków ma wpływ coraz większa świadomość dotycząca wpływu odżywiania na zdrowie i samopoczucie. Z raportu CBOS-u „Diety Polaków” (2014 r.) wynika, że w ciągu 12 miesięcy poprzedzających badanie, aż 11% respondentów stosowało dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z codziennego jadłospisu mięsa, a aż 35% wszystkich badanych, jako motywację do zmiany sposobu odżywiania, polegającą na wyeliminowaniu niektórych produktów, podało chęć zdrowego odżywiania się, poprawy samopoczucia i kondycji.
Do przejścia na dietę roślinną coraz częściej namawiają też znane osobistości – aktorzy, piosenkarze i dziennikarze, wśród których są takie sławy jak: Ellen DeGeneres, Drew Barrymore, Sinead O'Connor, Moby, Sting czy, znany z walki o prawa zwierząt, Paul McCartney. Całkiem niedawno również do dań wegetariańskich przekonywał papież Franciszek.
Rosnąca popularność diet wegetariańskich, ma swoje uzasadnienie w wynikach licznych badań naukowych, chociażby w raporcie naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii. W badaniach, na podstawie których przygotowano raport, wzięło udział 70 tys. osób. Ich wyniki wykazały, że wśród wegetarian, ryzyko przedwczesnego zgonu jest aż 12% niższe niż u osób jedzących mięso.
Wcześniej przeprowadzone badania pokazały, że stosowanie diet roślinnych, wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwa zapadalności na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca czy choroby serca, chociaż naukowcy jeszcze nie wiedzą dlaczego tak się dzieje. Dr Michael J. Orlich z Uniwersytetu Loma Linda twierdzi, że obecne badania nie pozwalają nam tego przyznać z całą pewnością, ale jedną z najbardziej prawdopodobnych przyczyn tej pozytywnej korelacji wydaje się ograniczenie lub całkowita rezygnacja z mięsa”.
Piotr Poniński z firmy Polsoja zauważa: Istnieje wiele badań, które pokazują związek między ograniczeniem spożycia mięsa a ryzykiem zapadalności na niektóre choroby. Chociażby badania przeprowadzone pod kierunkiem dr Francesci Crowe z Uniwersytetu Oksfordzkiego, które wskazują, że ryzyko hospitalizacji i zgonów spowodowanych chorobami serca jest aż o 32% niższe u wegetarian niż u osób jedzących mięso. Zresztą – dodaje Poniński – wystarczy spojrzeć na bogatą w warzywa i produkty sojowe dietę mieszkańców Japonii, którzy, według Światowej Organizacji Zdrowia, mają najdłuższą średnią życia.
Zarówno Tydzień Wegetarianizmu, jak i pozostałe imprezy o podobnym profilu, są znakomitą okazją zarówno do poszerzenie wiedzy z zakresu dietetyki i prozdrowotnych właściwości diet roślinnych, jak i wypróbowania potraw wegetariańskich i przekonania się, że kuchnia roślinna to ogromne możliwości i bogactwo smaków.