kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Polacy chętniej piją soki do śniadania
2013/11/30 0:20:37

Jak ważne jest codzienne spożywanie pięciu porcji witamin, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z korzyści płynących ze zdrowego odżywiania. Okazuje się, że najchętniej wybieraną przez nas porcją witamin do śniadania są soki – wynika z badania „Dwa śniadania Polaków” przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki Tymbark.

Na śniadanie, jako pierwszą z pięciu porcji witamin, Polacy najchętniej wybierają sok. Aż 22 proc. respondentów właśnie w ten sposób rozpoczyna swój dzień, dzięki czemu ich pierwszy posiłek jest jednocześnie zdrowy i trwa zdecydowanie krócej. Na drugim miejscu, jako poranną dawkę witamin Polacy wymieniają owoce (18 proc.), a na trzecim warzywa (8 proc.), uznając je bardziej odpowiednimi do obiadu (71 proc. wskazań dla warzywa) oraz podwieczorku (48 proc. wskazań dla owocu). Natomiast zdaniem respondentów, szklanka soku do śniadania idealnie łączy się z najbardziej popularnym porannym menu, czyli kanapką (87 proc.) oraz produktami mlecznymi (39 proc.).

Jak deklarują respondenci badania „Dwa śniadania Polaków”, zapewnienie organizmowi każdego dnia zalecanych przez dietetyków 5 porcji witamin, to zadanie, które często bardzo trudno zrealizować, bazując jedynie na warzywach i owocach. Jak przyznają, soki to ogromne udogodnienie. Wybierane są do śniadania częściej niż owoce i warzywa zawłaszcza przez osoby, które śniadanie zwykle jedzą w pośpiechu nie mając głowy, aby poświęcać na nie dużo czasu. Pobudzający do działania i szybki do wypicia sok jest dla coraz większego grona Polaków po prostu najwygodniejszą propozycją na rozpoczęcie dnia.

- Częsty wybór do śniadania soku zamiast owoców i warzyw niewątpliwie podyktowany jest łatwością w jego podaniu. Zwłaszcza teraz, w sezonie jesienno-zimowym najpopularniejsze warzywa, takie jak ogórki i pomidory nie smakują tak dobrze, są mniej dojrzałe, a co za tym idzie mniej wartościowe pod względem zawartości witamin i składników mineralnych. Szklanka soku do śniadania jest w takim przypadku najlepszym wyborem – komentuje Aneta Łańcuchowska, dietetyk poradni Dietetycznej „halsa”.

Pomimo, że ciepłe napoje są wciąż dość mocno zakorzenione w polskiej kulturze jedzenia, coraz więcej Polaków wybiera do pierwszego i najważniejszego posiłku w ciągu dnia właśnie sok. Nie bez wpływu na to są wzorce płynące do nas z Europy Zachodniej, ale też obserwowanie naszego najmłodszego pokolenia. Jak wynika z badania, także młode mamy, które szczególnie zwracają uwagę na wartości odżywcze posiłków, wolą podać dziecku na śniadanie sok, niż warzywo lub owoc. Argumentując swoją decyzję, wymieniają głównie wygodę, czyli szybkość podania oraz uniwersalność – sok lubi każdy, zarówno dorosły, jak i dziecko. Nie bez znaczenia jest również większa świadomość zalet soku, będąca efektem kampanii promujących właściwe odżywianie.

- Wydaje mi się, że zdrowe żywienie jest dziś bardziej zakorzenione w dzieciach niż w nas, dorosłych. W szkole prowadzone są programy zdrowego odżywiania promujące jedzenie witamin w przeróżnej postaci a nauczyciele sprawdzają, jakie posiłki przynosi do szkoły dziecko - powiedziała podczas badań 38-letnia mama z Warszawy.

Jak wynika z badania marki TYMBARK, Polacy są też niezwykle uważnymi i wyedukowanymi konsumentami, którzy zdają sobie sprawę z wysokiej jakości soków 100%. Badanie potwierdziło, że podczas zakupów zwracają uwagę na ich skład (64 proc.), starając się by wkładane do koszyka produkty nie zawierały konserwantów, sztucznych barwników, a także by składały się jedynie z naturalnych składników.

Badania potwierdziły, że śniadanie to dla nas ważny posiłek – jada je codziennie 9 na 10 Polaków. Niestety w tygodniu nie mamy za wiele czasu na jego przygotowanie, dlatego jemy w pośpiechu, machinalnie, nie przykładając dużej wagi do tego, co znajdzie się na naszym talerzu. Jak wynika z internetowego badania social listening na temat nawyków śniadaniowych Polaków, zrealizowanego dla marki TYMBARK, w tygodniu Internauci nie chwalą się tym co zjedli i o swoich śniadaniach piszą dość enigmatycznie. Z kolei w weekend obserwuje się wzmożony „śniadaniowy ruch” na profilach społecznościowych oraz blogach. Internauci wówczas dużo chętniej zamieszczają np. zdjęcia swoich śniadań. Mają wtedy po pierwsze więcej czasu na posiłek, ale również dania są dużo atrakcyjniejsze, dlatego chcą się nimi pochwalić.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: owoce, sok, warzywa, witaminy, śniadanie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»