kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Polacy coraz więcej wiedzą o HIV i AIDS
2006/12/1 0:19:35

Jak wynika z badania profesora Zbigniewa Izdebskiego przeprowadzonego przez TNS OBOP na zlecenie Krajowego Centrum do spraw AIDS, Polacy coraz więcej wiedzą na temat AIDS oraz wirusa HIV. Okazuje się, że w ciągu czterech ostatnich lat wzrosła wiedza rodaków o najczęstszych drogach zakażenia wirusem.

Chociaż znacznie wzrosła świadomość Polaków dotycząca wirusa HIV oraz AIDS, to jednak wiedza znacznej grupy badanych w dalszym ciągu jest niewielka. Co czwarty Polak jest bowiem przekonany, że komar może go zakazić wirusem HIV, zaś co trzeci twierdzi, że może się zarazić w toalecie publicznej.

Badanie z 2005 roku potwierdza, że wśród Polaków wzrasta świadomość, że wirusem HIV nie można zakazić się poprzez codzienne kontakty z osobami żyjącymi z wirusem bądź AIDS. 95 procent ankietowanych jest przekonanych, że zakażenia można uniknąć używając prezerwatyw podczas stosunków płciowych.

93 procent Polaków ma świadomość, że zakażenia można uniknąć, wykonując zastrzyki czystymi igłami. 91 procent badanych wie, że nieprawdziwe jest twierdzenie, że można uniknąć choroby dobrze się odżywiając, a 86 procent ankietowanych ma świadomość, że współżycie z jednym, wiernym i zdrowym partnerem pozwala uniknąć zakażenia wirusem HIV.

Z badania wynika jednak, że tylko 54 procent ankietowanych wie, że nie można zakazić się wirusem używając publicznych toalet. Cztery lata temu przekonanych o tym było tylko 43 procent badanych.


Polska.pl
Oprac: Izabela Okrój-Hernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: AIDS, HIV, zakażenie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»