kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Pożyteczne płyny antybakteryjne
2007/7/25 23:40:00

Płyny i mydła antybakteryjne to środki niszczące bytujące na naszej skórze bakterie. Niestety, preparaty te niszczą zarówno te dobre, pożyteczne bakterie, jak i złe, chorobotwórcze, tak więc powinniśmy używać ich z rozwagą.

Kiedy powinniśmy sięgnąć po mydło czy żel antybakteryjny? Ich stosowanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na trądzik (niszczą mikroby odpowiedzialne za tworzenie się wyprysków) i nadmierną potliwość – preparaty te zapobiegają przykremu zapachowi, który towarzyszy rozkładowi potu pod wpływem bakterii.

Warto także używać ich po wizycie na siłowni, klubie fitness oraz – koniecznie – po basenie. Wręcz niezbędne są osobom, które korzystają ze wspólnych łazienek (w internatach, akademikach, na pływalni, na wakacjach) – w takich miejscach aż roi się od różnego rodzaju bakterii, które mogą wywoływać bardzo uciążliwe, a czasem nawet groźne choroby.

Preparaty antybakteryjne przydają się także w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe czyli na przełomie zimy i wiosny oraz jesienią - kiedy wszyscy wokół kaszlą i kichają bardzo łatwo przenieść zarazki chorobotwórcze np. na rękach.

Podstawową wadą środków antybakteryjnych jest to, że często nadmiernie wysuszają one skórę, nie mogą być więc używane przez osoby z suchą i wrażliwą skórą. W ich składzie często znajdują się kwasy (salicylowy, azelainowy), które posiadają właściwości złuszczające naskórek i odblokowujące pory.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: czystość, higiena, mysło, płyn antybakteryjny, płyn do kąpieli


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»