Stragany uginają się teraz pod ciężarem jesiennych owoców: jabłek, śliwek, gruszek. A co wyniknie z połączenia śliwki i jabłka? Pyszny i zdrowy sok.
Te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają też sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor. I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, a to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych. Błonnik wpływa także znakomicie na przemianę materii, co sprawia, że sok świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki działa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy, usuwa z organizmu wolne rodniki, wpływa też korzystnie na urodę - przeciwdziała wiotczeniu skóry i zapewnia jej młody wygląd. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
Jabłka zawierają także witaminy A, B oraz potas, cynk i magnez. Potas usprawnia działanie układu nerwowego, polepsza koncentrację, cynk poprawia odporność organizmu oraz wpływa na polepszenie stanu włosów i skóry. Magnez bierze udział w ponad trzystu procesach przebiegających w naszym organizmie, m.in. wzmaga koncentrację, pomaga w okresach zwiększonej podatności na stres i w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
Dzięki zawartości potasu sok z jabłek i śliwek wzmacnia serce, magnez regeneruje układ nerwowy, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a wapń wzmacnia układ kostny. Dodatkowo sok pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych w nim toksyn i ma działanie przeciwmiażdżycowe.