Kobiety stale poszukują informacji na temat prawidłowego odżywiania. Dookoła słyszy się wiele o różnych dietach. Jedne każą liczyć kalorie, inne eliminują tłuszcze. Zapomina się jednak, że najlepsza dieta, to ta, która jest dobrze zbilansowana. Czy tłuszcze są jej ważnym elementem? O tym będą mogły się przekonać warszawianki, które 29 października w klubokawiarni Babie Lato przy ul. Grzybowskiej 30 spotkają się z dietetykiem. Kolejne spotkania odbędą się w listopadzie.
Dieta to jeden z najważniejszych czynników decydujących o zdrowiu człowieka. Niestety, mimo najszczerszych chęci, nie odżywiamy się tak, jak powinnyśmy. Szukając informacji o prawidłowej diecie gubimy się w gąszczu wiadomości, często sprzecznych. Czy moda na produkty o obniżonej zawartości tłuszczów pomogła nam w prawidłowym odżywianiu? Jak to jest z tłuszczami w diecie? Czy są ważne, czy jednak należy je pominąć? Szukanie odpowiedzi na takie pytania jest często trudne i za każdym razem trafiamy na sprzeczne informacje, a nie każda z nas ma możliwość skorzystania z porad profesjonalistów zajmujących się żywieniem.
Tajemnicą prawidłowego odżywiania jest zróżnicowanie produktów oraz spożywanie ich w odpowiednich proporcjach. Tu pomocna jest piramida zdrowego odżywiania, w której produkty spożywcze ułożone są w poziomach pokazujących ich proporcje w codziennej diecie. Jej podstawę stanowi ruch i wszelka aktywność fizyczna. Na pierwszym poziomie znajdują się produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz oleje roślinne i margaryny kubkowe, które są zalecane w większości posiłków. Następny poziom to warzywa oraz owoce, które należy spożywać przynajmniej 2 - 3 razy dziennie. Poziom trzeci to produkty, które powinno się jeść 1 - 3 razy w ciągu dnia czyli orzechy i rośliny strączkowe. Ryby, chudy drób i jaja to poziom 4, a 5 stanowią produkty mleczne zalecane raz lub dwa razy dziennie. Na ostatnim czyli 6 poziomie znalazły się: czerwone mięso i masło, białe pieczywo, makarony i biały ryż oraz słodycze. Tych najlepiej jest unikać.
Tłuszcz to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jest ważnym źródłem energii oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomaga również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, takich jak witamina A, D, E oraz K.