Maj i czerwiec to trudne miesiące dla maturzystów i studentów. To czas stresu egzaminacyjnego. Twój żołądek się buntuje, podnosi się ciśnienie tętnicze, pojawia się wysypka i coraz częściej miewasz migreny. W okresie wzmożonego stresu bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie.
Każdy okres wzmożonego stresu to czas, kiedy odpowiednie odżywianie może wydatnie wspomóc pracę naszego umysłu. Zdrowe jedzenie w czasie samych egzaminów nie da jednak, niestety, oczekiwanych efektów. Dietę taką należy rozpocząć odpowiednio wcześniej, co najmniej dwa tygodnie przed sesją lub maturą. Bardzo ważne jest, aby spożywać dużo mięsa, wędlin oraz nabiału – produkty tego rodzaju dodadzą dużo energii, której będziemy potrzebowali podczas intensywnej nauki. Aby poprawić sprawność umysłu należy tę dietę wzbogacić dużą ilością owoców i warzyw, będących skarbnicą witamin, minerałów i cennych składników odżywczych. W miarę zbliżających się egzaminów nasz żołądek może odmawiać posłuszeństwa – najlepszym pomysłem na dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości koniecznych dla zdrowia substancji jest picie soków. Wielu z nas przywykło w szczególnie stresujących okresach do wspomagania się tabletkami i suplementami witaminowymi. Trzeba jednak pamiętać o tym, że dawka niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych w podana w naturalny sposób, w owocowym lub warzywnym soku, jest lepsza. Marchewkowe, buraczkowe i pomidorowe soki obniżają ciśnienie, które w okresie wzmożonego stresu będzie często podwyższone. Soki wyregulują też pracę nerek, jelit i wątroby. Chcąc zaradzić innym objawom stresu, takim jak apatia lub chroniczne zmęczenie, organizmu stosuj zamienne soki tłoczone z owoców – jeżynowy, aroniowy, śliwkowy, jabłkowy, malinowy bądź z dzikiej róży.