kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ukryta nietolerancja pokarmowa
2009/6/19 18:20:00

Kobiety uparcie „testują" na sobie różne diety „cud", które kuszą szybkim pozbyciem się nadmiaru kilogramów. Pierwsze efekty bywają zauważalne już po kilku tygodniach, a nawet dniach, lecz zaraz potem stara waga powraca, do tego często z naddatkiem. Tymczasem, odpowiedzią na nurtujące pytanie „dlaczego tyję?" jest, najczęściej nieuświadamiana, niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa. [b][/b]

Według specjalistów z Kliniki Leczenia Nadwagi i Otyłości VIMED głównym winowajcą tycia jest nietolerancja na pokarmy, często nie dająca przez długi czas żadnych objawów. Z tego właśnie powodu nazywana bywa również ukrytą nietolerancją pokarmową. „Ta nazwa bierze się stąd, że reakcja po spożyciu danego pokarmu nie jest natychmiastowa. A czasami ta reakcja jest w ogóle niezauważalna. Limfocyty, które powinny zająć się niszczeniem bakterii, wirusów, komórek nowotworowych - bo takie jest ich zadanie - najzwyczajniej atakują w tym czasie cząsteczkę niestrawionego, nieakceptowanego przez nasze geny pokarmu." - tłumaczy Lidia Trawińska, dietetyk VIMED, na co dzień konsultująca wiele kobiet zrozpaczonych swoją wciąż powracającą nadwagą.

To swoiste odwrócenie uwagi limfocytów od ich podstawowego zadania, prowadzi w konsekwencji do licznych zaburzeń na poziomie komórkowym (patrz: komórki stają się z czasem pełne toksyn), a najczęściej poszkodowanymi stają się układy: metaboliczny i odpornościowy. „Pacjenci często nie zdają sobie sprawy z faktu, że w ich organizmie toczy się przewlekły stan zapalny spowodowany jedzeniem niezgodnych z własnym genotypem pokarmów. Ten stan stanowi często główną przyczynę permanentnych problemów z wagą. Cokolwiek byśmy nie robiły, jakkolwiek byśmy nie starały się schudnąć - w pojedynkę nie poradzimy sobie z problemem, bo „zatruty" i domagający się określonego pożywienia organizm rządzi się swoimi prawami, po prostu pragnie dyktować nam swoje warunki" - wyjaśnia Lidia Trawińska.

Te osobnicze warunki tudzież uwarunkowania trzeba poznać. Niezbędna jest tu właściwa diagnostyka. Kluczem do problemu jest zindywidualizowane podejście do każdego pacjenta, czyli Indywidualny Kod Metaboliczny. Jego zdefiniowanie pozwala wpierw określić indywidualny pokarmowy profil immunologiczny, a następnie wykluczyć pokarmy, które nam szkodzą, zaburzając nasz metabolizm.

Na podstawie badań krwi otrzymywanych dzięki specjalnemu testowi, komponowana jest indywidualna dieta eliminacyjno-rotacyjna (tzw. Dieta Metaboliczna). Pewne produkty zostają wyeliminowane czasowo, inne - te wybitnie nietolerowane przez organizm i prowadzące do jego dysfunkcji - niestety na zawsze. To całkowicie odmienne spojrzenie na tzw. odchudzanie. W diecie genotypowej nie chodzi bowiem o głodzenie się czy o znaczne ograniczanie dziennego spożycia kalorii, lecz o to by to CO jemy, nie podtrzymywało łagodnego choć przewlekłego stanu zapalnego. Potwierdza się stare powiedzenie: „JESTEŚ TYM, CO JESZ".

Elementem procesu terapeutycznego są również zabiegi nowoczesnej fizjoterapii, których celem jest wspomaganie organizmu w zakresie poprawienia wchłaniania w przewodzie pokarmowym, odżywiania komórkowego oraz oczyszczania i usuwania produktów przemiany materii - gruntowna detoksykacja organizmu.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, dieta genotypowa, jedzenie, odchudzanie, otyłość, profil immunologiczny


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »