Stres jest naszym nierozłącznym towarzyszem życia. Choć chwilowe napięcie może być mobilizujące, tak systematyczne doświadczanie stresu destabilizuje nasze zdrowie. Często sięgamy po różnorodne suplementy diety, które pozwolą nam walczyć z codziennym stresem. Zamiast apteki warto jednak odwiedzić warzywniak – tam znajdziemy świetne antidotum na skołatane nerwy – owoce i warzywa. Podpowiadamy jak przygotować antystresowe menu na każdy dzień.
Stres czyha na nas niemal wszędzie. Zbliżający się egzamin, uciekający autobus, nowe obowiązki w pracy - to typowe sytuacje, w których nasze nerwy zostają wystawione na próbę. O ile jest to działanie krótkotrwałe nie ma powodów do zmartwień. Chwilowe napięcie może być nawet pozytywnie mobilizujące. Jednak systematyczny niepokój jest źródłem poważnych problemów: dolegliwości żołądkowych, braku koncentracji, a w niektórych przypadkach chorób serca i układu krążenia. Okazuje się jednak, że w walce z codziennym stresem doskonałym antidotum są owoce i warzywa. Specjaliści zalecają spożywać je 5 razy dziennie. Podpowiadamy co jeść o poszczególnych porach dnia, aby wyeliminować zły nastrój i poprawić sobie humor.
Odrobina „szczęścia” na dzień dobry
Tryptofan to aminokwas, który w organizmie przetwarzany jest w serotoninę zwaną potocznie „hormonem szczęścia”. Jest on źródłem pozytywnego nastroju, a jego działanie jest podobne do endorfiny. Doskonałym składnikiem śniadania są owoce zawierające właśnie tryptofan. Znajdziemy go w bananach i awokado. W zaledwie 5 minut można z nich przygotować pyszne smothie. Zmrożone owoce wystarczy wymieszać blenderem razem z waniliowym mlekiem migdałowym. Do smaku można dodać również odrobinę szpinaku. Taka dawka witamin pozytywnie nastroi nas na resztę dnia.
Zero stresu w ciągu dnia
Obowiązki, presja przełożonych i goniące terminy sprawiają, że dla wielu z nas najbardziej stresogenną porą dnia jest czas spędzony w pracy. Niepokój często zagryzamy tuczącymi przekąskami: chipsami, paluszkami czy słodyczami. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po zdrowe i łagodzące nerwy suszone owoce. Mogą to być figi, śliwki albo daktyle. Jednak szczególnie zalecane są morele – bogate w potas. Niedobór tego pierwiastka powoduje obniżenie sprawności ośrodkowego układu nerwowego i może być przyczyną apatii oraz nadmiernej senności.
Danie główne
Obiad to okazja na porcję warzyw sprzyjających dobremu nastrojowi. Kobietom szczególnie poleca się brokuły oraz kapustę, w których znajduje się wysoka zawartość wapnia. Pierwiastek ten bierze udział w uwalnianiu neuroprzekaźników oraz produkcji hormonów żeńskich, a te wpływają na stan psychiczny. Jego niedostatek sprawia, że komórki nerwowe stają się nadwrażliwe oraz spada odporność na stres. Jednak to nie wszystko, zarówno brokuły i kapusta są bogate również w witaminy z grupy B, które wzmacniają system nerwowy. Do głównego dania odpowiedni będzie również szpinak. Zawarty w nim magnez uspokaja, poprawia pamięć, a także wspiera procesy myślenia.
Witaminowa uczta
Flawonoidy to naturalne substancje, które nadają kolor. Sprawiają, że możemy cieszyć się całą paleta barw owoców i warzyw, ale to nie jedyne ich zalety. Naukowcy odkryli, że mają one wpływ na ośrodkowy oraz obwodowy układ nerwowy. Na szczęście występują w większości owoców. Znajdziemy je w jabłkach, mandarynkach, pomarańczach, grejpfrutach, bananach czy winogronach. Z takiego zestawu składników możemy przygotować sałatkę owocową. Jeśli nie liczymy kalorii pokuśmy się o odrobinę czekolady lub ulubiony sos.
Przyjemne chrupanie na zasypianie
Wieczorem najlepiej sięgnąć po przekąskę, która będzie lekko strawna oraz przyjemnie zrelaksuje nas na noc. Idealne będą nasiona słonecznika i dyni. Są one źródłem tryptofanu. Ten aminokwas bierze udział w produkcji serotoniny i melatoniny, odpowiadających za spokojny sen. Tryptofan uspokaja i pozwala zredukować stres zgromadzony w ciągu dnia. Jednak nasz organizm nie potrafi go samodzielnie wytworzyć, dlatego musimy go dostarczać w posiłkach. Warto chrupać również migdały. Zawierają magnez, witaminy E, PP i z grupy B. Dzięki temu poprawiają koncentrację, a jednocześnie działają przeciwdepresyjnie.
Żeby ukoić nerwy czasami wystarczy zmienić dietę. Niektóre składniki zawarte w owocach i warzywach bezpośrednio wpływają na pracę układu nerwowego, co więcej wprawiają nas w dobry nastrój. To również zdrowia i smaczna przekąska, a przy okazji sposób na redukcję zbędnych kalorii.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »