kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Warzywa - zdrowie na talerzu
2018/6/12 10:30:00

Przyszła jesień. Dni są coraz krótsze, za to coraz chłodniejsze, do tego wieje i leje… Nic więc dziwnego, że dopada nas chandra i jesienne zmęczenie. Jest jednak prosty sposób na to, aby dodać sobie trochę energii, a przy okazji wypięknieć i nieco schudnąć – jedzmy warzywa!

Na straganach i w ogródkach warzyw ciągle jeszcze mamy w bród. Właśnie jesienią są najsmaczniejsze i najzdrowsze, kuszą pięknymi kolorami i intensywnym zapachem. Najzdrowsze są warzywa surowe, ale jeśli nie lubimy (lub nie możemy) jeść ich w takiej postaci, możemy je także gotować, smażyć czy zapiekać. Możliwości naprawdę jest mnóstwo, a warto przy tym pamiętać, że warzywa (w przeciwieństwie do owoców, które mają w sobie sporo cukru) właściwie możemy jeść bez żadnych ograniczeń – dietetycy zalecają, aby dziennie zjadać ich nawet 1,5 kilograma.

Warzywa, oprócz wartości smakowych, mają jeszcze wiele innych zalet:

- są niskokaloryczne,
- zawierają dużo błonnika, więc obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i pomagają w odchudzaniu,
- są najlepszym źródłem witamin, mikroelementów i antyutleniaczy – poprawiają dzięki temu wygląd naszej cery i opóźniają efekty starzenia się skóry, wzmacniają odporność i pomagają zwalczać jesienne przeziębienia,
- dzięki zawartości potasu zapobiegają wypłukiwaniu się wapnia z naszego organizmu, chronią więc przed osteoporozą.

Jeszcze tylko przez kilka tygodni będziemy mogli cieszyć się smakiem i zapachem świeżych warzyw, później nadejdzie czas kiszonek, mrożonek i warzyw importowanych, a to już jednak nie to samo, co pomidor prosto z krzaka… Korzystajmy więc z kulinarnych dobrodziejstw jesieni, póki jeszcze można!


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: owoce, warzywa, zdrowie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»