Po zimie nasz organizm musi się przystosować do zmian zachodzących w przyrodzie. Wiosną warto pomyśleć o oczyszczeniu organizmu z toksyn nagromadzonych na przestrzeni całego roku. Na czym polega dieta oczyszczająca i jak ją bezpiecznie stosować?
Przez cały rok w organizmie kumulują się różne toksyczne metabolity. Wśród nich są m.in. aflatoksyny, dioksyny, pestycydy, herbicydy, pyły i metale ciężkie. Ich nadmiar pogarsza pracę organów kluczowych dla prawidłowego samooczyszczania organizmu – całego przewodu pokarmowego (w szczególności jelit), wątroby i nerek. Skąd pochodzą szkodliwe dla nas toksyny?
Toksyczny stres
Nie od dziś wiadomo, że permanentny stres przestawia pracę organizmu na tryb awaryjny. Dochodzi do zakłócenia prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych – znacznie wzrasta poziom cukru we krwi i niebezpiecznie zwiększa się np. tempo wzrostu drożdżaków w przewodzie pokarmowym. Zachowanie naturalnej równowagi pracy całego układu trawiennego nie jest wtedy możliwe, co bardzo osłabia zdolność organizmu do samooczyszczania.
Najważniejsze jest…
– Podstawą diety oczyszczającej powinno być regularne spożywanie pełnowartościowych produktów o wysokiej wartości odżywczej, które mogą uchronić nas przed odkładaniem się ciężkostrawnych resztek pokarmu w jelitach, co jest również często przyczyną wzdęć i bólów brzucha – tłumaczy Ewelina Bartniak, dietetyk Sante. Kluczowym organem, dzięki któremu zachodzi proces samooczyszczania organizmu, jest wątroba. Za pośrednictwem żółci wydalane są zbędne produkty przemiany materii. Na sprawną filtrację wpływa także praca nerek – toksyczne metabolity usuwane są wraz z moczem.
Detoksykacja jest procesem złożonym, zachodzącym na wielu płaszczyznach.
Błonnik i beta-glukany – z czym to się je?
Błonnik, co wiadomo nie od dziś, nie ulega procesom trawiennym i pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Rzadko mówi się jednak o tym, że błonnik składa się z elementów rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie. Te nierozpuszczalne są odpowiedzialne głównie za przyspieszenie procesu trawienia i obniżenie wartości energetycznej posiłku.
Podczas gdy rozpuszczalne elementy tzw. beta-glukany ograniczają wchłanianie glukozy do krwi i pobudzają wydalanie cholesterolu. Ponadto pomagają w stanach zapalnych jelita i śluzówki żołądka – łagodzą skutki choroby wrzodowej, a także wspomagają odporność organizmu na infekcje. Zalecana dzienna porcja beta-glukanów (3g) obniża stężenie całkowitego cholesterolu oraz jego frakcji LDL (tak zwany „zły cholesterol”) we krwi. Dzięki temu oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Należy pamiętać, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Najwięcej błonnika pokarmowego i beta-glukanów zawierają produkty owsiane.
Prawidłowe nawodnienie
Ważne jest również dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów, co umożliwia nerkom sprawną filtrację. W nawodnieniu organizmu pomogą herbaty, zwłaszcza biała i zielona. Przydatne mogę być również gotowe mieszanki różnych ziół, warto wybierać te, które zawierają w sobie kolendrę, kminek, lukrecję czy też miętę. Wyposażą one dodatkowo organizm w naturalne związki aktywne, co znacznie przyspieszy metabolizm.
Równie ważnym elementem diety detoksykacyjnej powinny być warzywa i owoce, które są głównym źródłem witamin i składników mineralnych. Zaleca się w tym czasie częste spożywanie różnego rodzaju surówek, zup wielowarzywnych i soków – najlepiej świeżo wyciśniętych.
Dieta detoksykacyjna powinna trwać od 3 dni do tygodnia. Jej celem jest dostarczenie organizmowi składników, które pomogą uregulować proces przemiany materii. Nie prowadzi ona do szybkiej utraty masy ciała, sprzyja natomiast usuwaniu zalegających, toksycznych metabolitów, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Pięć zasad diety oczyszczającej:
* Postaw na produkty bogate w błonnik i beta-glukany produkty owsiane. * Przyjmuj co najmniej 1,5 – 2 l płynów w ciągu dnia. Połowę w postaci wody mineralnej, resztę w formie herbat i mieszanek ziół. Warto wybierać te, które zawierają w sobie kolendrę, kminek, lukrecję czy też miętę. * Unikaj słodyczy i używek takich jak alkohol, papierosy, które pogarszają pracę układu pokarmowego. * Postaw na warzywa i owoce! Postaraj się do głównych dań dołączać porcję warzyw, a w ramach mniejszych posiłków wybieraj owoce. Specjaliści zalecają spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. * Niech twoja kuchnia będzie lekka. Staraj się, żeby produkty gotowane w wodzie lub na parze, pieczone i grillowane zastąpiły te, które są smażone.