kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Zimowa dieta
2009/12/27 19:30:00

Zima to okres, w którym słupek rtęci coraz częściej wskazuje temperatury minusowe. Dni są coraz zimniejsze, wietrzne i deszczowe. Nierzadko pada również śnieg. Brak światła słonecznego nie nasyca optymizmem. Czy można jednak przezwyciężyć falę ogarniającego zniechęcenia oraz ogólną apatię? Można, a nawet trzeba! W tym okresie niezwykle istotna będzie właściwie zbilansowana dieta.

Powszechnie wiadomo, że na gorszy nastrój niezależnie od pory roku, zalecana jest aktywność fizyczna. Nasz organizm pozytywnie pobudzony do ruchu zaczyna właściwie funkcjonować. Jesienią i zimą polecaną formą aktywności, pomimo zimniejszych dni, jest ruch na świeżym powietrzu. Wystarczy klika minut dziennie szybkiego spaceru na świeżym powietrzu, aby jesienno-zimowa chandra poszła w zapomnienie. Drugim, niezwykle istotnym czynnikiem, do utrzymania organizmu w dobrej formie, jest właściwie dobrane menu. Prawidłowo skomponowana dieta, dostarcza organizmowi odpowiednie ilości białka, witamin oraz składników mineralnych. Najlepiej jeśli są one dostarczane do naszego organizmu w naturalnej postaci, czyli w produktach, które spożywamy na co dzień. Wszyscy wiemy, że w zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, ale rzadziej doceniamy mięso i wędliny jako źródła cennych oraz potrzebnych składników pokarmowych.

Niezbędnymi witaminami oraz mikroelementami w walce z jesiennym osłabieniem są witamina B12, żelazo, cynk oraz białko. Witamina B12 jest niezbędna w procesie funkcjonowania wszystkich komórek naszego organizmu. Jej niedobór powoduje niedokrwistość, której objawem jest zmęczenie i apatia. Powinniśmy mieć na uwadze, że organizm nie jest w stanie sam sobie jej wytworzyć, a w naturalnej formie dostępna jest
w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak, aby dieta była uboga w niezdrowe tłuszcze,
wybierajmy wysokogatunkowe wędliny. Kolejnym niezwykle istotnym składnikiem dla naszego organizmu jest żelazo. Jego niedobór może powodować anemię. W szczególności dieta kobiet, powinna być bogata w ten składnik. Produkty pochodzenia zwierzęcego są najlepszym źródłem żelaza, ponieważ jego przyswajalność jest zdecydowanie wyższa niż np. w produktach roślinnych. Z kolei cynk podnosi naszą odporność, tak niezbędną w okresie jesienno-zimowym. Kolejnym niezbędnym makroskładnikiem w naszej diecie powinno być białko. Składnik ten pełni funkcje budulcowe i reguluje proces przemiany materii w naszym organizmie. Wiemy, że dobrym źródłem białka są nabiał oraz ryby, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczą nam niezbędnego dla naszego organizmu białka.

Podczas jesiennych dni i wieczorów gorąco polecane są ciepłe dania, które dzięki odpowiednim przyprawom doskonale rozgrzeją zziębnięty organizm.

Gorące danie na zimne wieczory - ryż z warzywami i kiełbasą

Składniki
· 20 dag kiełbasy,

· 4 papryki (czerwona i żółta),

· 4 duże pomidory,

· 3 małe cebule,

· mała papryczka chili,

· 3 ząbki czosnku,

· 20 dag ryżu,

· 2 szklanki bulionu,

· 3 łyżki oleju,

· łyżka posiekanego oregano,

· sól, pieprz


Czas przygotowania: 45 min.

Paprykę należy umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokroić w cienkie paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać razem z oczyszczoną z pestek papryczką chili i obranymi ząbkami czosnku. Kiełbasę pokroić na 2-3 cm. Każdą część naciąć w 2-3 miejscach. Do rozgrzanego rondla (wlać 3 łyżki oleju), włożyć cebulę z czosnkiem oraz chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać paprykę, kiełbasę, pomidory oraz ryż. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Podgrzać aż bulion zacznie wrzeć. Następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut (ryż powinien być miękki). Podawać na ciepło. Potrawę można poruszyć posiekaną natką pietruszki.

Źródło: Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka”


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciepłe dania, dieta, menu, mięso, odżywianie, owoce, ryby, warzywa, witaminy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»