Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Otręby owsiane zawierają kluczowe dla zdrowia składniki pokarmowe tj. węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Właściwości te doceniają sportowcy oraz zalecają lekarze i dietetycy. Regularne dołączanie otrąb do śniadania pomoże nam zrzucić boczki i inne „nadprogramowe" części ciała. Otręby pomogą nam również sprawić, że poczujemy się zdrowsi i zachowamy młodość na dłużej.
Owsiane otręby i ich zdrowotne zalety:
- zmniejszają wchłanianie cholesterolu, przyczyniając się do obniżenia jego stężenia we krwi - spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku - usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie - poprawiają odporność immunologiczną - regulują ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów - są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy - działają ochronnie na śluzówkę jelit - skracają pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom - są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych - pęcznieją w żołądku, szybciej zaspokajając głód i powodując szybsze odczuwanie sytości - przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację - kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem
Otręby owsiane, w porównaniu z otrębami pszennymi, mają wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta glukany. Dzięki nim, gdy podrażnimy nasz przewód pokarmowy, dolegliwości zostaną złagodzone. Beta glukany mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz świetny wpływ na funkcjonowanie jelita grubego i układu odpornościowego. Nie zapominajmy, że obniżenie cholesterolu o 1%, zmniejsza już ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, a beta glukany wpływają również pozytywnie na osoby o wysokim ciśnieniu. Podobnie dobry wpływ mają na cukrzyków (typ2), ponieważ kontrolują wzrost stężenia glukozy we krwi.
Z kolei błonnik, zawarty w otrębach owsianych, działa jak przysłowiowa szczotka, wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii, utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego. Ponadto poprawia pracę jelit oraz wypełnia żołądek, likwidując na długo uczucie głodu, co chroni przed otyłością. Dlatego osoby, które pracują nad smukłą sylwetką, koniecznie powinny uwzględnić otręby w swojej diecie.
Innym walorem otrąb owsianych jest zawartość witamin z grupy B, które m.in. przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz przyspieszają przyswajanie wiedzy poprzez poprawę pamięci i koncentracji. Warto też wspomnieć o witaminie E, która chroni organizm przed zmianami nowotworowymi, wzmacnia serce i chroni przed starzeniem się.
Otręby owsiane to nie tylko zdrowy i sycący posiłek, lecz także źródło składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żeby faktycznie skorzystać z tych wszystkich cudownych właściwości otrąb, nie wolno zapominać o tym, aby spożywać je codziennie. otręby owsiane są doskonałe jako dodatek do mleka, jogurtu czy kefiru. Można je stosować do wzbogacania zup, surówek, sałatek i deserów. Są też fantastycznym zamiennikiem klasycznej panierki do kotletów.