Potas znajdziemy przede wszystkim w roślinach strączkowych, suszonych owocach, nasionach i orzechach, ziemniakach, awokado, zielonych warzywach liściastych, pomidorach, bananach oraz winogronach. Bogatym źródłem magnezu jest m.in. kakao, kasza gryczana, groch, fasola, pestki dyni, orzechy, płatki owsiane, pieczywo razowe i makarony. Doskonałym źródłem wapnia są oczywiście produkty mleczne, ale nie tylko. Zawierają go także ryby, rośliny strączkowe, zielone warzywa - przede wszystkim brokuły, natka pietruszki, szpinak i kapusta, a także marchew, kukurydza oraz orzechy. Jeżeli chodzi o sód, możemy dostarczyć go nie tylko w postaci napojów izotonicznych, ale także w postaci lekkich przekąsek z kiszonych ogórków, ryby morskiej, oliwek czy sera żółtego.
- Ogólna rada jest taka, aby latem, oprócz regularnego picia wody, jeść dużo warzyw i owoców. To w nich tkwi elektrolityczne bogactwo. Dlatego lekka wielowarzywna zupa czy sałatka owocowa to domowy sposób na dostarczenie organizmowi cennych pierwiastków. Z kolei osoby wyczynowo uprawiające sport powinni sięgnąć po specjalne napoje węglowodanowo-elektrolitowe, które pomagają zachować odpowiednią objętość i skład elektrolitowy krwi, stanowiąc też dodatkowe źródło energii - radzi Maria Jakubowska, Specjalista ds. Żywienia w Fundacji BOŚ. To właśnie dlatego, gdy wrócimy z plaży do domu i poczujemy „spadek sił witalnych” lepiej sięgnąć po czereśnie, truskawki lub inne owoce, aniżeli po batonika. Podobnie jest, gdy spędzamy lato w mieście, bez grama cienia i możliwości odpoczynku.
Warto pamiętać, że nawet niewielka utrata wody osłabia naszą wydolność fizyczną, a ubytek rzędu 4 proc. masy ciała ogranicza zdolność do wykonywania ćwiczeń średnio nawet o 30 proc.
Pamiętaj, by w upał:
* Unikać nasłonecznionych miejsc, pamiętać o nakryciu głowy * Smarować ciało kremem z filtrem. Szczególnie twarz, kark i ramiona * Nawadniać organizm, nosić ze sobą wodę, chociażby w torebce. Pić małymi łykami * Uzupełniać elektrolity. Zamiast batonika jeść owoce i warzywa