Zimowy urlop na nartach. Jak przygotować organizm?
2014/2/13 15:40:00
Zadbaj o zdrowe kości i stawy
Zimą nietrudno o utratę równowagi i uraz kończyn. O tego typu sytuacje jeszcze łatwiej, gdy uprawiamy zimowe sporty, takie jak jazda na łyżwach, snowboard czy narciarstwo. Przed sezonem warto więc pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze należy wzmocnić swoją kondycję poprzez regularne ćwiczenia. Może to być spacer, wizyta na basenie lub zajęcia fitness.
Po drugie należy wzmocnić nasze kości, by nie dopuścić do złamań, skręceń i stłuczeń. – Najlepiej, jeśli wzbogacimy wówczas naszą dietę o wapń i witaminę D. Tę pierwszą substancję można spotkać przede wszystkim w mleku, jogurtach i serach. Drugi składnik diety narciarza znajduje się w tranie, rybach morskich takich jak: łosoś, tuńczyk, makrela – mówi dr n. med. Hanna Stankowiak-Kulpa.
Nie daj się chorobie
Na stoku bardzo łatwo wyziębić lub przegrzać organizm. Nasza odporność może być wtedy wystawiona na ciężką próbę, tym bardziej, że zimą mało w naszej diecie warzyw i owoców, które mają w sobie wiele składników naturalnie wspierających układ immunologiczny. Chcąc zachować dobrą formę przez cały sezon, należy przyjmować witaminę C. Dobrym pomysłem jest również picie soku z aloesu. Z pewnością nie zaszkodzi też jedzenie kaszy jęczmiennej czy płatków owsianych. Według naukowców substancje te bogate są w beta gluten, który ma właściwości antybakteryjne.
By nie dopuścić do przeziębienia, należy też ubierać się na cebulkę co zapobiega wychłodzeniu się organizmu. Nie zapominajmy o ciepłej czapce i szaliku. Dobrze jest też zaopatrzyć się w bieliznę termoaktywną, która odprowadza wilgoć ze skóry, dzięki czemu nie jest nam zimno.