kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Nietolerancja laktozy. Jak uniknąć niedoborów wapnia?
2015/6/10 23:30:00

Nie mów mleku „nie!”

Całkowite wykluczenie mleka i nabiału z diety nie jest więc najlepszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Wiedzą o tym producenci żywności, którzy oferują szereg produktów mlecznych dedykowanych właśnie dla takich osób. Największe dolegliwości występują po spożyciu mleka, a mniejsze po twarogach, serkach lub jogurtach. Jednak również mleko może być odpowiednio przygotowane dla osób dotkniętych tą przypadłością. Dostępne w sklepach mleka można podzielić na dwie kategorie, mleka o obniżonej zawartości tego składnika i mleka bez laktozy. Obniżenie zawartości nie gwarantuje właściwej reakcji układu trawiennego po spożyciu nabiału. Przykładowo, najczęściej spotykane tego typu mleka mają obniżoną względem tradycyjnego produktu zawartość laktozy o 80 proc. to wciąż pozostaje tam 20 proc. składnika, przez który osoby najciężej dotknięte nietolerancją mogą doznać nieprzyjemnych konsekwencji. Bezpieczne są natomiast produkty mające w nazwie formę „Bez laktozy”, w których zgodnie z prawem znajdować mogą się wyłącznie śladowe ilości tego cukru. Obecność 0,03 proc. laktozy w 100 ml mleka zapewni łatwoprzyswajalne źródło wapnia bez ryzyka reakcji układu pokarmowego. Nietolerancja laktozy jest problemem dostrzegalnym również przez polskich producentów. Niektóre największe spółdzielnie mleczarskie, jak np. OSM Łowicz, od pewnego czasu mają w swojej ofercie mleko pozbawione laktozy. W takim produkcie obecność cukru mlecznego jest poniżej 0,03 proc. - jest więc całkowicie bezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję. Jakie inne produkty mleczne rodzimych producentów można znaleźć na półkach w sklepie?

- Chociaż obecne w naszej ofercie od jakiegoś czasu mleko bez laktozy stało się ważnym produktem w diecie osób cierpiących na nietolerancję tego składnika, to zauważamy, że konsumentom brakuje innych artykułów nabiałowych bez laktozy. W odpowiedzi na te oczekiwania wprowadziliśmy właśnie nowe produkty bez laktozy, takie jak: jogurty - naturalny i grecki light, serki homogenizowane oraz sery dojrzewające, tak zwane żółte. Promocji nowych produktów towarzyszyć będzie kampania „Bez laktozy. Bez obaw” , w której chcemy przybliżyć problem nietolerancji tego składnika konsumentom – mówi Irena Uczciwek z OSM Łowicz.

Nietolerancja laktozy nie musi więc oznaczać wykluczenia mleka i produktów mlecznych z codziennej diety. Aby cieszyć się smakiem nabiału i korzystać z dobrodziejstwa bogactwa wapnia i innych składników odżywczych w tej grupie pokarmowej trzeba jedynie właściwie dobierać produkty, które uchronią osoby z nietolerancją laktozy przed przykrymi dolegliwościami.

Strony: [1] [2] [3]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: alergia, dieta, mleko, nabiał, nietolerancja laktozy, wapń


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»